Logo knzv 2 1


Opgericht 1853
Beschermvrouwe
HKH Prinses Beatrix

Brabant - Zeeland

28 koren met 1210 zangers

Holland

29 koren met 1408 zangers

Limburg

72 koren met 3069 zangers

Midden Nederland

57 koren met 2796 zangers

Noord Oost

36 koren met 1402 zangers

NotitieIn mei 1853 hadden de mannenkoren in Nederland niet kunnen vermoeden dat de oprichting van de eerste korenkoepel in ons land zo’n lang leven beschoren zou zijn.
Het Koninklijk Nederlands ZangersVerbond blijkt 160 jaar later nog steeds een energieke club mannenzangers en koren die veel tijd en energie steken in hun zo geliefde hobby. Ondanks het feit dat “vergrijzing” ook aan onze mannenkoren niet voorbij gaat blijft het aantal actieve mannenzangers steeds rond die 12.000 schommelen. De gevolgen van deze vergrijzing kunnen we wel vaststellen. De gemiddelde leeftijd van de zangers loopt langzaam op!
Gelukkig kunnen we ook vaststellen dat veel koren zich weten te

wapenen tegen deze ontwikkeling. Meerdere koren stellen zich actief op naar de buitenwereld, timmeren flink aan de weg en zie je keihard werken om tegenwicht te bieden aan deze vergrijzing. Dat dit blijkt te werken zie je terug in het ledenbestand van deze koren. Een “gezonde” groei van het aantal zingende mannen is mede het gevolg van deze inspanningen.
Niet alleen het aantal zingende mannen in een koor is belangrijk. Het koor met een prima uitstraling zal aantrekkelijker zijn dan een koor dat niet open staat voor de ontwikkelingen. Repertoirekeuze, presentatie, imago, dirigent, PR, concerten zijn allemaal aspecten waar men als koor aandacht aan dient te schenken. Het gaat allemaal niet meer van zelf. Als koor moet je er meer voor doen om de continuïteit te waarborgen dan voorheen. Het bestuur van het KNZV ontwikkelt hiervoor meerdere handvatten. We hebben een prachtige, waardevolle muziekbibliotheek. Op korte termijn wordt de bibliotheek uitgebreid met een mooi aantal werken welke aan de huidige tijd voldoen. We typeren dat als “vernieuwende muziek”.
Bij 160 jaar denk je niet direct aan groots opgezette jubileumactiviteiten. Toch is het KNZV zeker van plan om dit jubileum goed neer te zetten, in die zin dat Nederland zal horen, lezen en zien dat we een zeer levendige vereniging zijn dat bruist van vitaliteit en zeker van plan is om het 200 jarig bestaan glansrijk te halen.
Zingen in het algemeen en de mannenkoorzang in het bijzonder zal in 2013 en 2014 in Nederland te horen en te zien zijn. Middels een negental concoursen op verschillende locaties in Nederland, welke als voorrondes dienen, zullen plm. 5.500 zangers in 96 mannenkoren actief de mannenzang promoten. 5.500 zangers die strijden om uiteindelijk tot een van de beste mannenkoren van Nederland te behoren. Dit zijn de mannen die wekelijks onder de bezielende leiding van een professionele dirigent zich voorbereiden tijdens de koorrepetitie voor een zo hoog mogelijke score tijdens het concours. Een professionele jury bestaande uit leden van de MuziekAdviesCommissie(MAC) van het KNZV zal de uiteindelijke uitslag bepalen.
De koren met de hoogste score tijdens de voorrondes zullen worden uitgenodigd voor de halve- en hele finale tijdens de eindfestiviteiten op 25 en 26 april 2014 in theater De Spiegel te Zwolle. Hier zullen de uiteindelijke winnaars worden vastgesteld. Deze slotmanifestatie zal worden afgesloten met een “Gala-avond” waarbij de vier winnaars in de vier categorieën acte de présence zullen geven.
Voorafgaand en tijdens al deze activiteiten vindt nog een dirigentencongres plaats en wel op 28 september 2013 te Westervoort. Ook zullen verspreid over ons land zogenaamde “clinics” worden verzorgd waarin de Nederlandse man die nog niet actief zanger is, op een bijzondere wijze met de mannenkoorzang kennis kan maken.
Als klap op de vuurpijl hebben wij het geluk om zeer goede contacten met het Nationaal Comite 200 jaar Koninkrijk te mogen onderhouden. Samen met het Comite, onder voorzitterschap van Mw.Drs.Ank Bijleveld, hebben we bijzonder constructieve afspraken gemaakt over de mogelijke rol van het KNZV binnen de activiteiten van 200 jaar Koninkrijk. Tijdens de activiteiten van beide organisaties zullen we elkaar regelmatig ontmoeten en mogelijk gezamenlijke zaken afstemmen. Deze samenwerking verloopt voorspoedig in een warme atmosfeer.
Ondanks het weinig aansprekende jubileum van 160 jaar KNZV, belooft het een enerverend jaar voor onze mannenkoorzang te worden.

 

Is uw koor lid van een van de 5 KNZV verenigingen?

Dan kunt u of uw bibliothecarsis / lid van uw muziekcom missie via het Internet partituren te leen vragen.
Uw secretaris dient daartoe dit formulier in te vullen en te verzenden.